Öğrenciler İçin Sesli Kitap

Öğrenciler İçin Sesli Kitap

Dinleyerek anlama, okuyarak anlamanın dışında öğrenmenin diğer bir yoludur.

Algılarımız sadece gözlerimiz üzerinden beynimize ulaşmıyor elbette. Alışık olmayanlar için biraz yabancı da gelse, görsel anlama dışında ikinci ve çok önemli bir yoldur işitsellik. Aynı zamanda vazgeçilmezdir de. Gözleriniz meşgulken de kulaklarımız dünyayı sürekli anlamaya çalışıyor zaten. Hatta çoğu zaman istemediğimiz kadar fazla…

Hayal gücünü ve yaratıcılığı geliştirir.

Kitap dinlerken sanki bir “film” seyrediyormuş gibi hayal kurabilirler. İşin en güzel yanı aynı kitabı dinleyen her çocuğun senaryoları aynı, ancak oyuncuları, karakterleri ve “filmin görüntüleri” farklıdır. Buradaki yönetmen sadece kişinin kendisidir. “Film”de yönetmenin sahnelerini değil, kendi sahnelerinizi “görürsünüz”.

Dinlemeyi öğretir.

Dinlemeyi öğrenmenin yolu, dinlemeyi bilmekten geçmektedir. Dinlemeyi bilmek için ise gerçekten “dinlemelisiniz”. Gelişmiş ülkelerde, özellikle ABD ve Avrupa’da bir çocuk anaokulundan itibaren liseyi bitirinceye kadar yüzlerce kitap dinlemiş oluyor. Bu alışkanlık karşısındaki insanı dinleme ve anlama becerisini de geliştirmektedir.

Düzgün ve etkili konuşmayı öğretir.

 Sesli kitaplar profesyonel tiyatro oyuncuları ve seslendirmeciler tarafından hazırlanmaktadır. Bu insanlardan doğru Türkçeyi dinleyerek hayat boyu doğru konuşabiliriz. Etkili ve doğru konuşma için doğru telaffuzu ve doğru vurguyu bilmek gerekir. Bunu öğrenmek ise her şeyden önce doğrusunu dinlemekle mümkün olabilir.

Her yeni sesli kitapta yeni kelimeler ile birlikte akıcı okuma becerisi, telaffuz ve düzgün tonlama öğrenilir.

Şunu unutmamak gerekir ki, sesli kitap dinlemek, okumanın bir alternatifi değildir. Zaten okuyamadığımız zamanları çok değerli kılan bir araçtır. Kitap dinleyenlerin okuma alışkanlıklarının daha hızlı geliştiği ve okumaya daha istekli olduklarını da araştırmalar bize gösteriyor.

Bugün ABD, Japonya, İngiltere, Fransa, Almanya gibi dünyanın en gelişmiş toplumlarındaki kitap okuma verilerinin yaklaşık % 22 gibi bir kısmını “dinleyerek” okunan kitaplar oluşturuyor.

 


See what’s new

Bize Ulaşın